Nedeľa Jún 25

Japonská kuchyňa #8

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

KURČA NA SPÔSOB FUKUOKA

Suroviny

500 g kuracieho mäsa
6 čerstvých aromatických húb alebo hríbov
4 kúsky bambusových výhonkov
1 lopúchový koreň (očistený a umytý)
2 stredne veľké mrkvy
2 polievkové lyžice oleja
1 šálka rybacieho bujónu
2 polievkové lyžice cukru
3 polievkové lyžice svetlej a 2 lyžice tmavej sójovej omáčky (alebo 4 polievkové lyžice tmavej a 1 polievková lyžica vody)
60 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
Soľ

Postup

1. Mäso kurčaťa nakrájame na kúsky vo veľkosti jedného sústa.
2. Zeleninu pokrájame tak, aby sme jej dali dekoratívny tvar (napr. mrkvu na šikmé plátky, klobúčiky hríbov narežeme krížom-krážom). Lopúchový koreň treba máčať vyše 5 minút v studenej vode, vodu potom zlejeme.
3. Všetku zeleninu krátko povaríme v posolenej vode (okrem hrášku), až sa osvieži jej farebnosť, scedíme, prelejem veľmi studenou vodou, necháme odkvapkať.
4. V hlbokom kastróle rozohrejme olej, vložíme mäso a opražíme ho na prudkom ohni. Pridáme zeleninu v takomto poradí: hríby, mrkva, bambusové výhonky, lopúchový koreň, pražíme asi 3 minúty všetko dovedna, až olej dôkladne pokryje každý kúsok.
5. Do kastróla vlejeme rybací bujón, necháme zovrieť, pridáme obe sójové omáčky, cukor, premiešame, zmiernime oheň, prikryjeme ťažkou prikrývkou, varíme na slabom ohni asi 15 minút.
6. Pridáme zelený hrášok a tesne pred podaním všetko premiešame.
7. Osobitne podávame varenú ryžu.
Recept pre 6 osôb, príprava 18 minút, tepelná úprava 20 minút.

ŠPENÁT SO SEZAMOVÝMI ZRNIEČKAMI

Suroviny

300 g špenátu
1 polievková lyžica sójovej omáčky
2 až 3 polievkové lyžice rybacieho bujónu
4 polievkové lyžice sezamových semiačok
Soľ

Postup

1. Špenát očistíme, umyjeme, obzvlášť dôkladne treba umyť stopky.
2. Necháme zovrieť pomerne veľké množstvo vody s trochou soli, vložíme do nej špenát – celé množstvo naraz, stopky ponoríme najskôr. Len čo sa ponorí všetok špenát, hrniec odložíme z ohňa, rátame do 15 a vyberieme z vody, preložíme do misky so studenou vodou oplákneme, vyložíme na bambusovú rohožku na kôpku.
3. Rohožku zavinieme, pritlačíme rukami a vytláčame tak vodu.
4. Rohožku rozvinieme, špenát preložíme na dosku a ostrým nožom pokrájame na rezančeky dlhé asi 1 cm.
5. Kúsky špenátu postavíme na tanieriky ako „snopky“.
6. Polejem 1/3 sójovej omáčky zmiešanej s rybacím bujónom. Keď omáčka stečie dolu, „snopky“ jemne stlačíme a polejeme zvyškom omáčky, zvrchu posypeme sezamovými zrnkami.
7. Podávame ako prílohu.
Recept pre 4 osoby. Čas prípravy 15 minút.

ŠALÁT ZO SÓJOVÝCH KLÍČKOV

 Suroviny

150 g sójových klíčkov
½ viazaničky petržlenovej vňate
1 čajová lyžička sezamových zrniek

OMÁČKA

¼ šálky sójovej omáčky
¼ šálky slabého octu

Štipka soli

Postup

1. Sezamové zrniečka upražíme na suchej panvici, pražíme kým nezačnú silne voňať.
2. V pohári vymiešame prísady na omáčku.
3. Klíčky očistíme z vlasových korienkov, umyjeme, vložíme na chvíľu do vriacej vody, scedíme, oplákneme, necháme odkvapkať a odsať vodu na utierke.
4. Petržlenovú vňať umyjeme, na ½ minúty ponoríme do vriacej vody, necháme odkvapkať a pokrájame na trojcentimetrové kúsky.
5. Zmiešame zeleninu a polejeme omáčkou.
6. Preložíme na jednotlivé hlboké misky, každú porciu posypeme troškou sezamových zrniek a podávame studené ako prílohu.
Recept pre 4 osoby. Čas prípravy 30 minút.

LOPÚCHOVÝ KOREŇ Á LA KIMPIRA

Suroviny

 200 g lopúchového koreňa
100 g mrkvy
1 ostrá paprička
2 čajové lyžičky bielych sezamových zrniek
2 polievkové lyžice cukru
Voda
1 a ½ polievkovej lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica oleja

Postup

1. Lopúchový koreň očistíme, nožom olúpeme kôru, pokrájame na kúsky dlhé asi 4 cm a potom na tenučké pásiky hrubé ako zápalky (pred tým 24 hodín namáčame v studenej vode, ktorú niekoľkokrát vymeníme), nakrátko zalejeme vriacou vodou a scedíme. Osušíme na utierke.
2. Mrkvu pokrájame tak, ako lopúchový koreň. Na panvici upražíme sezamové zrniečka, pražíme kým nezačnú typicky voňať.
3. Na lyžici oleja opražíme ostrú papričku pokrájanú na malé kúsky.
4. Na tom istom oleji rovnomerne opražíme lopúchový koreň.
5. Pridáme mrkvu, pražíme ďalej, až bude elastická a olej vsiakne do nej.
6. Na túto zmes prilejeme sójovú omáčku, pridáme cukor a 2 polievkové lyžice vody, varíme ďalej za stáleho miešania, až sójová omáčka vsiakne do zeleniny.
7. Vysypeme sezamové zrnká a varíme, kým sa voda úplne neodparí, až sójová omáčka vsiakne do zeleniny. Podávame ako zeleninovú prílohu.
Recept pre 4 osoby. Čas prípravy 30 minút.

BAKLAŽÁNY S PASTOU MISO

Suroviny

5 mladých baklažánov
200 g pasty miso
2 polievkové lyžice mirinu
2 polievkové lyžice strúhaného zázvoru alebo 1 čajová lyžička mletého
50 g soli

Postup

1. Baklažány umyjeme, osušíme, celé potrieme soľou, položíme na sieťku umiestnenú na tanieri, aby šťava z nich pomaly odtekala.
2. V miske vymiešame miso a zázvor.
3. Baklažány vložíme do nádoby, ktorá sa dá tesne uzavrieť, obložíme omáčkou miso.
4. Tesne uzavrieme a necháme 8 dní na chladnom mieste, najlepšie v chladničke.
5. Podávame ako prílohu k studeným i teplým jedlám, vcelku alebo pokrájanú na pozdĺžne pásiky.
Čas prípravy 20 minút.

Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia.

Viac zaujímavostí môžete nájsť na:
http://www.Asiafood.sk/
http://www.Bio-Obchod.sk