Nedeľa Jún 25

Japonská kuchyňa #7

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

Bravčovina so sezamom a paprikou

Suroviny

350 g bravčoviny
2 polievkové lyžice sezamových zrniek
1 polievková lyžica drobno pomrvených rias nori
2 polievkové lyžice obyčajnej múky
2 polievkové lyžice zemiakovej múky
1 veľká alebo 3 malé zelené papriky
1 veľká alebo 3 malé červené papriky (sladké)
1 veľký zemiak
Marináda
špička čajovej lyžičky strúhaného zázvoru
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica saké
½ čajovej lyžičky cukru

Postup

1. Mäso pokrájame na plátky hrubé asi 3 alebo 4 mm, zmiešame prísady marinády, zalejeme mäso, marinujeme 5 minút, necháme odkvapkať, obalíme v sezamových zrnkách, pomrvených riasach a poprášime oboma druhmi múky.
2. Papriky pokrájame na pozdĺžne kúsky (ak sú malé, tak na polovice), vyberiem semenníky, zemiak šikmo pokrájame na plátky.
3. Rozohrejeme olej, mäso opražíme.
4. Zemiak necháme vo vriacej vode variť do sklovita, necháme odkvapkať, osušíme na utierke, opražíme na osobitnej panvici, preložíme na teplé miesto; na tú istú panvicu dáme papriku a rýchle opražíme.
5. Bravčovinu podávame na osobitnom tanieriku, uloženú na liste pekinskej kapusty, na ďalšom tanieriku ostatné prílohy.
6. Mäso ozdobíme plátkom citróna.
Recept pre 4 osoby, príprava 10 minút, tepelná úprava 15 minút.

Ryža ojako donburi

 Suroviny

1 miska čerstvo uvarenej ryže
30 až 40 g kuracieho mäsa
1 ½ polievkovej lyžice sójovej omáčky
1 ½ polievkovej lyžice saké
30 až 40 g cibule
2 vetvičky zelerovej vňate
4 polievkové lyžice bujónu
1 polievková lyžica cukru
vajce
štipka na pásiky pokrájaných sušených rias nori

Postup

1. Mäso pokrájame na kúsky vo veľkosti jedného sústa, zalejeme čajovou lyžičkou sójovej omáčky zmiešanou so saké.
2. Zeler pokrájame na kúsky dlhé 3cm.
3. Cibuľu prekrojíme pozdĺžne na polovice, potom ju pokrájame na tenké pozdĺžne pásiky.
4. Na panvicu nalejeme bujón, pridáme lyžicu saké a lyžicu sójovej omáčky, necháme zovrieť.
5. Na panvicu dáme mäso a cibuľu, povaríme tak, aby mäso nebolo surové a cibuľa ostala sklovitá.
6. Vajce rozbijeme do šálky, rozšľaháme, vylejeme na panvicu, začíname liať od okraja do stredu, posypeme zelerom, chvíľu nahrievame, vajce necháme úplne stuhnúť
7. Vyložíme na misku s porciou varenej a horúcej ryže, posypeme riasami nori, posekanými na úzke pásiky a okamžite podávame.
Recept pre jednu osobu, príprava 10 minút, tepelná úprava 10 minút.

Mäso na ihlách

Suroviny

200 g kuracieho mäsa
100 g syra – ementálu alebo čedaru
2 cibuľky
100g strúhanky
ihly alebo špáradlá
Cesto
100 g múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice vody
olej na praženie

Postup

1. Z mäsa stiahneme kožu a pokrájame ho na tenké plátky, syr takisto pokrájame na plátky dlhé asi 7 cm, cibuľku pokrájame na pásiky dlhé asi 7cm.
2. Doprostred každého plátku mäsa položíme plátok syra, kúsok cibule, tuho zavinieme a zopneme dvoma ihlami asi na 2 cm od seba.
3. Múku vymiešame so žĺtkami, pridáme vodu, osobitne si na tanierik pripravíme strúhanku.
4. Každý kúsok mäsa obalíme najprv v cestíčku, potom v strúhanke.
5. V hlbokej panvici rozohrejeme olej a pražíme po dva až tri kúsky mäsa do zlatista, vyberieme, necháme odkvapkať.
6. Každý kúsok mäsa po opražení prekrojíme pozdĺžne na polovicu tak, aby v každej ostala jedna ihla.
7. Vkusne poukladáme na tanierik vyložený servítkou, podávame so sójovou alebo worcestrovou omáčkou, horčicou ako horúci predkrm alebo hlavné jedlo k ryži.
Recept pre 3 osoby, príprava 30 min, tepelná úprava 10 minút.

Jakitori na panvici

Suroviny

2 kuracie stehná
1 zelená paprika
½ stredne veľkého póru
Marináda
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice mirinu
1 polievková lyžica cukru
½ čajovej lyžičky zázvoru
Omáčka
1 a ½  polievkovej lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice mirinu
1 čajová lyžička cukru
ihly alebo ražne

Postup

1. Mäso zo stehien oddelíme od kosti, pokrájame na kúsky vo veľkosti jedného sústa.
2. V miske vymiešame zložky marinády a zalejeme ňou mäso, marinujeme 10 minút.
3. Pór očistíme a pokrájame na šikmé trojcentimetrové stĺpiky.
4. Papriku pozdĺžne prekrojíme a odstránime semenníky, pokrájame na pozdĺžne pásiky asi vo veľkosti pokrájaného póru.
5. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme pokrájanú zeleninu, vyberieme ju na tanier.
6. Mäso necháme odkvapkať z marinády, dáme na horúcu panvicu, upražíme. Vyberieme a odložíme na tanierik.
7. Na panvicu dáme upraženú zeleninu, prilejeme omáčku a ďalej pražíme. Vyberieme a odložíme na tanierik.
8. Na ihly napichneme striedavo mäso a zeleninu tak, aby na jednej ihle bol nepárny počet mäsových kúskov a každý druh zeleniny.
9. Všetky ihly položíme na štvorcovú misu a odzdobíme zelenými vetvičkami.
10. Podávame ako horúce predjedlo alebo ako prílohu k pivu.
Recept pre 4 osoby, príprava 15 minút, tepelná úprava 15 minút.

Dusené kurča

 Suroviny

500 g kurčaťa 6 listov pekinskej kapusty alebo kelu
2 polievkové lyžice múky
1 šálka rybieho bujónu
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
4 polievkové lyžice mirinu
1 polievková lyžica cukru
½ polievkovej lyžice pasty wasbi
soľ

Postup

1. Kurča vykostíme, stiahneme kožu, mäso pokrájame vo veľkosti jedného sústa, jemne poprášime múkou.
2. Listy kapusty rozdelíme, vložíme do značného množstva vriacej posolenej vody, povaríme 3 až 4 minúty, necháme odkvapkať, každý list pokrájam najskôr na 3 pozdĺžne, potom na 7 priečnych kúskov a vložíme do hrnca.
3. V inej nádobe premiešame rybací bujón, sójovú omáčku, mirin, cukor, necháme zovrieť, zmiernime oheň a varíme ešte asi 2 minúty. Dve tretiny tejto tekutiny vlejeme na kapustu, necháme zovrieť zmiernime oheň a varíme asi 10 minút.
4. Zvyšnú tretinu tekutiny necháme zovrieť, vložíme do nej mäso a opäť necháme zovrieť, zmiernime oheň na veľmi slabý a varíme až do úplného odparenia tekutiny -  8 až 10 minút.
5. Do hlbších misek alebo na tanierik dekoratívne poukladáme kapustné lístky, na ne kúsky kurčaťa, polejeme zvyškom vývaru z kapusty.
6. Osobitne, na malých tanierikoch podávame trošku pasty wasabi a ryžu v miskách.

Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia.

Viac zaujímavostí môžete nájsť na:
http://www.Asiafood.sk/
http://www.Bio-Obchod.sK