Nedeľa Jún 25

Japonská kuchyňa #6

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

Teppanjaki

Suroviny

500 g dobrej hovädziny (sviečkovica roštenka)
2 cibule
8 aromatických húb, hríbikov alebo šampiňónov
2 zelené papriky
2 rajčiaky (tvrdšie)
2 baklažány alebo malé cukety
bambusové výhonky, sójové klíčky, olej, soľ
Omáčka
½ šálky sójovej omáčky
¼ šálky mirinu
1 a ½ čajovej lyžičky cukru
½ lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru

Prílohy

Horčica, worcestrová omáčka, strúhaná biela repa

Postup

1. Mäso pokrájame na pomerne hrubé plátky, rukou ho naklepeme na doske, jemne potrieme tukom, posolíme a necháme 10 minút odpočívať na chladnom mieste.
2. Zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame: baklažány na pozdĺžne plátky, cukety na priečne tenké kolieska, rajčiaky a cibuľu na hrubšie kolieska, klobúčiky hríbov krážom narežeme.
3. Rozohrejme panvicu s hrubým dnom, na troške tuku opražíme najskôr zeleninu, až na povrchu jemne sčervenie, potom mäso. Dáme pozor, aby sa príliš neprepieklo.
4. Dekoratívne uložíme jednotlivé zložky(nemiešame ich navzájom) na širokej mise a okamžite podávame.
5. Osobitne podávame omáčky v malých mističkách a všetky prílohy, ktorými si každý individuálne ochutí jednotlivé kúsky jedla a ktoré si postupne naberá paličkami.
Recept pre 4 osoby, čas prípravy 20 minút, tepelné spracovanie 15 minút.

Šabu-šabu

 Suroviny

1kg hovädziny
1 malá pekinská kapusta alebo kel
12 mladých cibuliek
2 mladé póry
500 g maličkých šampiňónov
8 až 10 šálok kuracieho bujónu (bez tuku)
Omáčka
4 polievkové lyžice sezamových zrniek
2 polievkové lyžice slabého octu
¾ polievkovej lyžice drobno nakrájanej cibule
1 čajová lyžička postrúhaného alebo štipka mletého zázvoru

Postup

1. Pripravíme si omáčku: sezamové zrnká jemne upražíme, až sa začne šíriť aróma. Preložíme do mažiarika, potlčieme nie na veľmi drobno, pridáme ostatné prísady do omáčky a spoločne premiešame.
2. Mäso pokrájame na tenké plátky vo veľkosti jedného sústa (pred krájaním jemne zmrazíme), kapustu pokrájame na drobné štvorčeky, póry a cibuľky ma kúsky dlhé 6 až 7 cm.
3. Mrkvu pokrájame najprv na pásiky dlhé asi 4 cm, potom na pozdĺžne plátky, na chvíľu zalejeme vriacou vodou, scedíme.
4. Šampiňóny umyjeme, osušíme na utierke a pozdĺžne prekrojíme na polovice.
5. Všetky zložky pekne poukladáme na tácňu (nemiešame ich navzájom).
6. Bujón silne zohrejme v hrnčeku.
7. Doprostred stola dáme zohrievač, naň položíme hrnček s horúcim bujónom, pridáme doň časť prísad – zo všetkých po troške, keď mierne zmenia farbu. Môžeme ich vybrať. Najlepšie sa to robí paličkami.
8. Vybraté časti tohto jedla sa máčajú v omáčke a jedia, potom sa do hrnčeka vkladá ďalšia porcia prísad.
9. Osobitne podávame horúcu ryžu.
Recept pre 6 až 8 osôb, čas prípravy 25 minút, čas tepelného spracovania 1 hodina a 10 minút.

Špargľové závitky

Suroviny

300 g hovädziny (roštenky, sviečkovice)
1 až 2 viazaničky šparglí
300 g zeleného hrášku
1 polievková lyžička sójovej omáčky
olej na praženie
mleté čierne korenie
soľ

Postup

1. Mäso pokrájame na tenké plátky pozdĺž vlákien, jemne posypeme mletým čiernym korením, pokropíme sójovou omáčkou.
2. Špargle pokrájame tak, aby ich dĺžka presahovala šírku hovädzích plátkov. Krátko ich povaríme v slabo posolenej vode.
3. 3 až 4 špargle ovinieme plátkom hovädziny a zopneme špáradlom.
4. Rozohrejme panvicu, vlejeme polievkovú lyžicu oleja, krátko opražíme zelený hrášok, posolíme ho a vložíme do misky.
5. Na tej istej panvici opražíme hovädzinu so špargľami, trošku ju podlejme sójovou omáčkou.
6. Upražené závitky položíme na hrášok a okamžite podávame.
Recept pre 4 osoby, príprava 12 minút, tepelná príprava 15 minút.

Bravčové rezne na japonský spôsob

 Suroviny

4 bravčové kotlety bez kostí
1 rozšľahané vajce
½  šálky strúhanky
olej na praženie
plátky marinovaného zázvoru
worcestrová omáčka, horčica, biela kapusta
Marináda
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
4 polievkové lyžice mirinu
1 strúčky nadrobno posekaného cesnaku
štipka mletého čierneho korenia

Postup

1. Mäso vyklepme tĺčikom.
2. Z uvedených prísad pripravíme marinádu, namočíme do nej mäso najmenej do 30 minút.
3. Každý rezeň namočíme do vajca, strúhanky a vložíme do chladničky najmenej na jednu hodinu.
4. Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do zlatista, vyložíme na pijavý papier, na doske pokrájame na pásiky (asi 1 cm), preložíme na papier, pričom z pásikov zrekonštruujeme tvar rezňa, ozdobíme ho značným množstvom „vlasovo“ tenkých rezančekov z kapusty.
5. Podávame so sójovou omáčkou, worcestrovou omáčkou a horčicou (prípadne zázvorom) a ryžou v malých miskách.
Recept pre 4 osoby, príprava 1 hodina a 45 minút, tepelná úprava 10 minút.

Bravčovina sauté s trojfarebnou zeleninou

Suroviny

400 g bravčoviny  
2 polievkové lyžice saké
2 a ½ polievkovej lyžice sójovej omáčky
300 g mrkvy
300 g bielej repy
300 g uhorky
sójová omáčka

Postup

1. Mäso pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 cm, ľahko naklepeme rukou, odložíme.
2. Všetku zeleninu pokrájame ma tenučké rezančeky.
3. Rozohrejme panvicu, nalejeme trošku oleja, opražíme mäso tak, aby dostalo farbu, rýchle prilejeme sójovú omáčku a saké, ešte chvíľku pražíme, aby chuť prenikla do celého mäsa.
4. Na misky uložíme malé hniezda z každého druhu zeleniny vedľa seba (biela farba uprostred) a k nim kúsky bravčoviny.
Recept pre 4 osoby, príprava 15 minút, tepelná príprava 10 minút.
Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia.

Labužnícky kútik

Čerstvý zázvor



Viac zaujímavostí môžete nájsť na:
http://www.Asiafood.sk/
http://www.Bio-Obchod.sk