Nedeľa Jún 25

Japonská kuchyňa #5

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

Makrela pečená v soli

 Suroviny
1 makrela
1 polievková lyžica hrubej soli
2 polievkové lyžice strúhanej repy
1 čajová lyžička sójovej omáčky

Postup

1. Rybu očistíme, vypitveme, oplákneme, ponecháme plutvy a hlavu, ostrým nožom prekrojíme na polovicu a silne natrieme soľou.
2. Rozohrejeme panvicu na praženie bez tuku, vložíme do nej rybu a pražíme, pričom panvicu držíme asi 5 až 6 cm nad silným plameňom. Necháme rybu sčervenieť po oboch stranách.
3. Podávame na miske so strúhanou repou, poliatou sójovou omáčkou.
Recept pre jednu osobu, príprava 25 minút, teplá úprava 15 minút.

Pstruh v soli na ražni

Suroviny

1 pstruh na osobu a toľko ražňov, koľko budeme pripravovať pstruhov
hrubá soľ
sójová omáčka
citrón

Postup

1. Rybu očistíme, oplákneme studenou vodou, utrieme čistou utierkou (ak je pstruh mladý, čistíme ho veľmi jemne, aby sme neodstránili všetok sliz, ktorý mu dodáva chuť), opatrne narežeme pri chvoste a vyberieme vnútornosti.
2. Pstruha napichneme na ražeň. Ražeň vedieme cez papuľu, prerazíme chrbát o 3 až 4 cm ďalej, napokon koniec ražňa necháme vyjsť koncom poslednej spodnej plutvy.
3. Rybu natrieme soľou, trochu viac soli nasypeme na chvostovú bočnú plutvu a bočné plutvy.
4. Silne rozohrejeme rošt a pstruha pečieme vysoko nad prudkým ohňom, najskôr hornou, neprerazenou stranou (viditeľnou, keď rybu položíme na misu), až sa utvoria chutné červené pľuzgieriky, potom na slabšom ohni, spodnou stranou.
5. Pstruha podávame na podlhovastej miske alebo na tanieri hlavou vľavo a bruchom naspodku.
6. Osobitne podávame sójovú omáčku a kúsok citróna.

Recept pre jednu osobu, príprava 15 minút, tepelná úprava pre 15 minút.

Josenabe

Suroviny

500 g rybieho filé (z koryfény veľkej, ostroboka, morskej šťuky alebo inej mäsitej ryby)
1 homár alebo iný kôrovec
1 šálka uvarených priesvitných cestovín
2 listy pekinskej kapusty alebo kelu (sparené)
1 viazanička špenátových listov, 2 mrkvy
8 hríbikov alebo šampiňónov
6 mladých pórov
8 šálok rybieho bujónu
250 g tofu
Omáčka
2 šálky rybacieho bujónu
½ šálky sójovej omáčky
½ šálky bieleho vína
soľ, cukor

Postup

1. Rybie filé pokrájame na kúsky veľké asi 4 x 5 cm, homára veľmi ostrým nožom na dosť veľké (4 cm) kúsky a každý kúsok zase pozdĺžne na polovicu.
2. mrkvu prekrojíme pozdĺžne na štvrtky, póry nakrájame na šikmé rezy dlhé asi 6 až 7 cm, hríbiky na pozdĺžne plátky, alebo iba narežeme klobúčiky.
3. Na kapustné listy položíme umyté a odkvapkané špenátové listy a kúsky mrkvy, zavinieme pomocou bambusovej rohožky (alebo utierky na doske), postláčame, rozvinieme, závitok pokrájame na kúsky dlhé asi 4 cm.
4. V kastróle vymiešame prísady do omáčky, zohrejeme, dochutíme soľou alebo cukrom.
5. V keramickom hrnčeku necháme zovrieť daši, zmiernime oheň, vložíme cestoviny, ryby, homára, zvinutú zeleninu, hríbiky, póry. Všetko ukladáme tak, aby sa zložky navzájom nepomiešali, ale aby tvorili zaujímavú kompozíciu.
6. Nečakáme, kým sa všetko úplne uvarí, ale už skôr postavíme hrnček na stôl a každému stolovníkovi podáme misku na jedlo.
7. v osobitých miskách podávame omáčku, do ktorej sa pred jedením namáčajú jednotlivé kúsky jedla.
Recept pre 6 osôb, príprava 25 minút, tepelná úprava 25 minút.

Teľacina terijaki s rajčiakom

Suroviny

800 g teľacieho mäsa
olej
6 rajčiakov
Omáčka
7 polievkových lyžíc saké
7 polievkových lyžíc sójovej omáčky
7 polievkových lyžíc mirinu
1 polievková lyžica práškového cukru
ihly (bambusové alebo kovové, prípadne špáradlá)

Postup

1. Mäso pokrájame na plátky v tvare kosoštvorcov, narežeme a preložíme ako fánky, napichneme na ihly, uložíme na doske a dáme bokom.
2. V kastróliku vymiešame prísady do omáčky a necháme zovrieť.
3. V inom kastróle rozohrejeme olej, opražíme teľacinu, vyberieme ju, do toho kastróla vlejeme omáčku, miešame a chvíľu povaríme, až trošku zhustne.
4. Z mäsa vyberieme ihly, vložíme do omáčky a ďalej dusíme polievame omáčkou, kým sa takmer úplne nepodarí a mäso sa pokryje lesklou vrstvou.
5. Položíme na misu, ozdobíme petržlenovou vňaťou a citrónovou kôrou.
6. Osobitne podávame ryžu a nakrájané rajčiaky.
Recept pre 6 osôb, príprava 10 minút, tepelná úprava 15 minút.

Sukijaki

Suroviny

 750 g dobrej hovädziny (sviečkovice, roštenky)
12 namočených a očistených hríbikou
1 polievková lyžica hovädzieho loja
4 stredne veľké póry
½ hlávky pekinskej kapusty alebo 1 hlávka bielej kapusty, prípadne kelu
2 papriky, 250 g tofu
1 balíček sójových alebo niťových rezancov uvarených a scedených
Omáčka
1 malá šálka rybacieho bujónu
½ malej šálky sójovej omáčky
½ šálky mirinu
1 čajová lyžička cukru

Postup

1. Mäso pokrájame na tenké plátky.
2. V pohári vymiešame prísady do omáčky.
3. Pokrájame: kapustu – najprv na polovicu, vyrežeme hlúb, potom na štvorce asi 4 x 4 cm; póry – na šikmé kúsky dlhé asi 5 až 6 cm; hríby – približne na polovice; papriky – očistíme od semien a pokrájame na pozdĺžne pásiky; tofu – pokrájame na kocky. Všetky zložky rozdelíme na 4 rovnaké porcie.
4. Rozohrejme panvicu s hrubým dnom, potrieme ju kúskom loja napichnutým na vidličku, chvíľu čakáme, až sa tuk vyškvarí.
5. Postupne pražíme zložky jednej porcie: najprv opražíme pór, potom pridáme mäso, chvíľu miešame, pridáme ostatné zložky a pražíme, až kým mäso nezmení farbu. Nakoniec vlejeme štvrtinu omáčky.
6. Porciu položíme na tanier, podávame a okamžite pražíme ďalšiu.
Recept pre 4 osoby, príprava 45 minút, tepelné spracovanie 1 hodina.
Viac zaujímavostí môžete nájsť na:
http://www.Asiafood.sk/
http://www.Bio-Obchod.sk
Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia.
Nabudúce prinesieme: Teppanjaki, Šabu-šabu, špargľové závitky, bravčové rezne na japonský spôsob a bravčovina sauté s trojfarebnou zeleninou.