Nedeľa Apr 30

Japonská kuchyňa #2

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

Sašimi zo sviečkovice:


 Suroviny
750 g sviečkovice
3 cibule
sójová omáčka
pasta wasabi
Postup
1. Mäso umyjeme, odbalíme, osušíme a vložíme asi na 1 hodinu do mrazničky, aby trochu stvrdlo.
2. Cibuľu pokrájame na tenké kolieska, rozdelíme na kúsky, na chvíľku zalejeme studenou vodou, vyberieme a osušíme. Pripravíme si pastu wasabi a pokrývky – malé tanieriky alebo štvorcové doštičky. Na každý tanierik alebo doštičku položíme hniezdočko z cibule.
3. Mäso vyberieme z mrazničky a veľmi ostrím nožom ho pokrájame na čo najtenšie pravidelné plátky (obdĺžniky alebo štvorčeky), dekoratívne poukladáme (napríklad do tvaru kvetu) na doštičku vedľa cibule a okamžite podávame.
4. Sašimi jeme tak, že kúsky mäsa jemne namáčame do sójovej omáčky a wasabi a zajedáme cibuľou. Vyhýbame sa súčasnému podávaniu jedál výraznej a ostrej chuti, aby sme tak neprehlušili jemnú chuť surového mäsa.
Pre 4 osoby. Príprava 10 minút.

 

Japonská omeleta:


Suroviny
4 vajcia
4 polievkové lyžice rybacieho bujónu
2 polievkové lyžice cukru
½ kávovej lyžičky soli
1 čajová lyžička sójovej omáčky
Postup
1. Pripravíme si mokrú utierku, ktorou budeme chladiť panvicu. Na praženie je najlepšie štvorcová panvica alebo veľmi plochá s rovným dnom (prípadne teflónová).
2. V miske dôkladne rozšľaháme vajcia, v bujóne rozpustíme cukor, soľ a sójovú omáčku. Pridáme vajce a všetko dôkladne vymiešame.
3. Panvicu rozohrejeme, jemne pomastíme (ak je štvorcová, vymastíme aj kútiky), zvyšok tuku zlejeme.
4. Nalejeme tenkú vrstvu masy a pražíme na slabom ohni tak, aby sa vytvoril jednoliaty celok, ale aby spodok nesčervenel. Paličkami alebo plochou vareškou zvinieme omeletu do plochej rolády, odsunieme na kraj panvice a na voľnú časť vlejeme ďalšiu dávku masy. Pražíme ako predtým. Keby spodok omelety veľmi rýchlo očervenel, musíme panvicu odstaviť z ohňa a na chvíľku položiť na utierku namočenú do studenej vody. Po upražení druhej vrstvy navinieme omeletu na predchádzajúcu roládu tak, aby vznikla na nej druhá vrstva, a opäť odsunieme na okraj panvice. Nalejeme ďalšiu vrstvu masy a pokračujeme, kým nevyčerpáme všetku masu.
5. Niekoľkovrstvovú omeletu jemne z oboch strán opražíme do červena a necháme vychladnúť.
6. Studenú omeletu pokrájame ostrým nožom na približne trojcentimetrové kúsky a podávame ako predjedlo.
Pre 4 osoby. Príprava 30 minút.

 

Pohánkové cestoviny na studeno:


 Suroviny
200 g pohánkových cestovín (môžeme ich nahradiť niťovými rezancami)
1 štvorcový plát rias nori
1 polievková lyžica čerstvého postrúhaného zázvoru
3 mladé nadrobno posekané cibuľky
soľ
Omáčka
½ šálky slabej sójovej omáčky (príliš silnú rozriedime vodou)
½ šálky vína mirin
2 šálky rybacieho bujónu
soľ a cukor
Postup
1. Cestoviny vložíme do väčšieho množstva vriacej posolenej vody. Keď voda opäť začne vrieť, prilejeme dve šálky studenej vody, necháme zovrieť a varíme ešte najmenej 2 minúty, až cestoviny budú mäkké, ale dostatočne tuhé. Scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.
2. Nori slabo opečieme (2 minúty v horúcej rúre), aby boli chrumkavé. Pokrájame na úzke pásiky.
3. Pripravíme si omáčku: v kastróliku krátko povaríme rybací bujón, sójovú omáčku a biele víno (mirin), ochladíme, podľa chuti pridávame cukor a soľ.
4. Cestoviny položíme na malé tácne s trstiny, každú porciu posypeme rozmrvenými riasami.
5. Vedľa tácne položíme mištičku s omáčkou a tanieriky s troškou zázvoru, wasabi a cibuľkou.
6. Cestoviny jeme paličkami (alebo vidličkou) tak, že každé sústo namáčame do mištičky s omáčkou, do ktorej sme pridali koreniny podľa chuti.
Pre 4 osoby. Príprava 30 minút.

 

Polievka chavan muši:


Suroviny
2 vajcia
1 a ½ šálky kuracieho bujónu
1 čajová lyžička sójovej omáčky
3/5 kávovej lyžičky soli
60 g kuracieho mäsa
4 kúsky bielej ryby
4 malé šampiňóny
4 vetvičky petržlenovej vňate
Postup
1. Vajcia rozbijeme do nádoby a rozmiešame tak, aby nevznikli bublinky, pridáme studený bujón precedený cez sito, soľ a sójovú omáčku. Celú zmes precedíme cez sitko, v ktorom je vložený mušelín alebo niekoľkokrát preložená gáza.
2. Do štyroch misiek vložíme po kúsku surového rybacieho mäsa, očistené šampiňóny a zalejeme bujónovo vaječnou zmesou.
3. Misky vložíme do širokého a dostatočne hlbokého kastróla, ktorý naplníme vodou do polovice výšky misiek. Varíme na strednom ohni pod pokrývkou najmenej 1 až 2 minúty, potom ešte 10 až 15 minút na veľmi slabom ohni. Pridlhé varenie na silnom ohni vytvára na usadenine nepekné bubliny.
4. Presvedčíme sa, či masa zhustla na veľmi jemnú usadeninu, a ak áno, vložíme do každej misky vetvičku petržlenovej vňate.
5. Podávame teplé.
Pre 4 osoby. Príprava 15 minút – teplá úprava 20 minút.
Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia

 

Labužnícky kútik:

 

Riedka sójová omáčka Pohánkové cestoviny


Viac zaujímavostí môžete nájsť na:
http://www.Asiafood.sk/
http://www.Bio-Obchod.sk

Nabudúce vám prinesieme: Polievka zo zeleného čaju (ochazuke), Japonská rybacia polievka, Krevety v korunke a Krevety so zeleninou.
Diskusia: Fórum