Nedeľa Apr 30

Japonská kuchyňa #1

Pozor: Otvorí sa v novom okne. TlačiťE-mail

 Správny spôsob varenia ryže je základom prípravy všetkých jedál, v ktorých je zastúpená.
V Japonsku sa ryža varí takto:
1. Odmeriame príslušné množstvo ryže (napríklad 3 šálky pre 6 osôb, čiže pol šálky na osobu).
2. Ryžu vysypeme do misky (môže to byť už vopred pripravená nádoba na varenie).
3. Niekoľko ráz premyjeme studenou vodou tak, že nalejeme dvojnásobne viac vody ako ryže. Ryžu jemne roztierame medzi dlaňami, potom vodu zlejeme.
4. Umytú ryžu dáme do hrnca s hrubým dnom, zalejeme vodou, ktorej musí byť o 3/5 šálky viac ako umytej ryže (čiže 3 a 3/5 šálky).
5. V teplých dňoch alebo vo vyhriatej miestnosti necháme ryžu namočenú 30 minút, v chladnej miestnosti až do 2 hodín.
6. Prikryjeme priliehajúcou pokrievkou a postavíme na oheň.
7. Zohrievame najskôr na silnom ohni. Keď sa po 7 až 8 minútach začne ryža variť, zmiernime oheň tak, aby nekypela a varíme ďalších 7 až 8 minút. Potom oheň zmiernime na celkom slabý a ryžu necháme ďalších 12 až 15 minút. Pokrievku neodkrývame!
8. Potom hrniec uložíme z ohňa a odložíme asi na 10 minút.
9. Až teraz môžeme zložiť pokrievku – na ryži musia byť dierky.

 

Ryža suši:


Suroviny
2 a ½ šálky ryže
2 a ½ šálky vody
Marináda
4 polievkové lyžice slabého vínneho octu
3 polievkové lyžice cukru
2 a ½ kávovej lyžičky soli
2 polievkové lyžice mirinu
Postup
1. Ryžu umyjeme, namočíme najmenej na 30 minút, zalejeme vodou a varíme podľa zvyčajného receptu.
2. Prísady vymiešame v pohári.
3. Ryžu preložíme do misky (nesmie byť kovová nádoba) a plochou drevenou vareškou ju premiešame od dna.
4. Teplú ryžu za stáleho miešanie polievame prísadami, aby sme ju celú dôkladne ochutili, až kým sa nestane hubovitá; keby sa prísady prestali vstrebávať a ryža prestala lepiť, prísady už neprilievame.
5. Odstavíme a necháme vychladnúť (v izbovej teplote) pod utierkou (nesmie sa vkladať do chladničky). Takto pripravenú ryžu treba spotrebovať do 24 hodín.
Recept pre 6 osôb. Príprava 90 minút.

 

Suši-hadaka-maki


Suroviny
200 g ryže suši
1 uhorka
1 omeleta
1 štvorcový plát rias nori
marinovaný zázvor
1 čajová lyžička upražených sezamových zŕn
Postup
1. Na dosku položíme bambusovú rohožku a na ňu plastikovú fóliu. Omeletu pokrájame na štvorčeky vysoké asi 1 cm. Uhorku ošúpeme tak, aby na nej ostalo trochu šupky, prekrojíme na polovice, vyberieme semená a pokrájame na rezance podobne ako omeletu.
2. Na fóliu uložíme vrstvu ryže, vyrovnáme, na ryžu položíme štvorcový plát nori, naň rezance z omelety, kúsky uhorky a marinovaný zázvor.
3. Zavinieme, popritláčame rohožkou, rozvinieme, pokrájame na kúsky 1,5 cm a ozdobíme štipkou upražených sezamových zŕn.
Pre 5 osôb. Príprava 20 minút.

 

Suši-kappa-maki


Suroviny
1 štvorcový plát rias nori
200 g ryže suši
½ stredne veľkej šalátovej uhorky
1 čajová lyžička wasabi
1 čajová lyžička čiernych sezamových zŕn alebo zvyčajných upražených
Postup
1. Na bambusovú rohožku rozložíme jeden štvorcový plát nori, naň rovnomerne rozložíme ryžu, uhorku upravíme ako v predchádzajúcom recepte.
2. Asi na 1/3  vzdialenosti od okraja rohožky urobíme prstom žliabok po celej dĺžke, posypeme troškou sezamových zŕn, potrieme pastou wasabi a uložíme pásik uhorky. Pomocou rohožky zvinieme ryžu do rolády, jemne postláčame, rozvinieme a pokrájame veľmi ostrým nožom na kúsky dlhé asi 3 cm.
3. Suši uložíme rezanou stranou na štvorcový tanier, tácňu alebo dosku.
Pre 5 osôb. Príprava 20 minút.

 

Suši so surovou rybou, kalmarmi a krevetami


Suroviny
2 kalmary
12 malých kreviet
450 g čerstvej ryby (tuniak, makrela, sleď, sardinky, treska)
3 čajové lyžičky pasty wasabi (podľa receptu v úvode)
niekoľko plátkov marinovaného zázvoru
800 g ryže suši
Postup
1. Kalmary umyjeme, odtneme chápadlá, vykostíme a odblaníme, rozrežeme na polovice, rozložíme a pokrájame na kúsky asi 2 x 5 cm, namočíme krátko do vriacej vody a osušíme.
2. Krevety očistíme, odrežeme hlavy, umyjeme a takisto ponoríme do vriacej vody.
3. Ryby očistíme, umyjeme, odstránime chrbtovú kosť, stiahneme kožu, pokrájame na kúsky lichobežníkovitého tvaru o veľkosti 2 x 5 cm, prikryjeme fóliou a vložíme na 15 minút do chladničky.
4. Navlhčenými prstami sformujeme z ryže valčeky takej veľkosti, aby sa skryli pod kúsky ryby alebo kalmara a potrieme pastou wasabi.
5. Ryžové valčeky pokryjeme kúskom kalmara, sploštenou krevetou alebo kúskom ryby.
6. Suši položíme na pravouhlú hrubú dosku, na tácňu alebo plytkú misu, ozdobíme zelenými lístkami pekného tvaru alebo niekoľkými plátkami marinovaného zázvoru.
7. Pred každého postavíme malý tanierik so sójovou omáčkou.
8. Suši jeme tak, že každý kúsok držíme v polovici tromi prstami a ozdobenou stranou ho namáčame do sójovej omáčky – no iba jemne, aby sme neprehlušili delikátnu chuť čerstvej ryby, kalmara  krevety.
Pre 8 osôb. Príprava 30 minút.

 

Suši s kaviárom


Suroviny
3 čajové lyžičky červeného kaviáru
3 čajové lyžičky čierneho kaviáru  
3 čajové lyžičky žltého kaviáru
9 polievkových lyžíc ryže suši
1 čajová lyžička pasty wasabi
9 pásikov rias nori vo veľkosti 10 x 4 cm
Postup
1. Ryžu sformujeme do valčekov a potrieme pastou wasabi.
2. Každý ryžový valček ovinieme pásikom nori tak, aby vyčnieval nad ryžu asi o 1 cm.
3. Na valčeky naložíme po lyžičke kaviáru.
4. Hotové suši upravené do skupiniek na tácni alebo doske ozdobíme zelenými lístkami.
Pre 3 osoby. Príprava 10 minút.
Recepty boli prevzaté z knihy: Japonská kuchyňa – encyklopédia kulinárskeho umenia

 

Labužnícky kútik:

 

Pasta wasabi Riasy nori



Viac zaujímavostí môžete nájsť na:

http://www.AsiaFood.sk
http://www.Bio-Obchod.sk

Nabudúce vám prinesieme: Sašimi zo sviečkovice, Japonská omeleta, Pohánkové cestoviny na studeno a polievka chavan muši
Diskusia: Fórum